BIJ EEN SPORT HOREN UITERAARD OOK SPELREGELS

De spelregels van curling

Ook dit jaar zal tijdens Winterland een curling competitie worden gehouden.
Zowel voor de deelnemers aan de clinics als voor de bedrijventeams volgt hieronder wat informatie, de spelregels en handige tips.

Historie

Er wordt aangenomen dat Curling in de 16e eeuw is bedacht door de Schotten. Maar op een schilderij van Bruegel uit 1565 zijn ook Nederlandse boeren te zien die het spel spelen. Sinds 1998 is de sport onderdeel van de Olympische winterspelen en wordt gedomineerd door Canada en Noorwegen. In Nederland kun je curling nog niet op zo veel plaatsen spelen maar de sport zit in de lift.

Het speelveld

Het spel wordt gespeeld op een ijsvloer maar de spelers dragen schoenen en geen schaatsen. Het speelveld bestaat uit een rechte baan met aan het einde 3 cirkels, het zogenaamde Huis. Er is een rode, witte en blauwe cirkel en het middelpunt van de cirkels is een witte stip, de Dolly. Dit is het mikpunt voor de deelnemers die hun stenen zo dicht mogelijk bij deze plek moeten zien te krijgen. Op Winterland spelen we niet met de originele granieten stenen maar met houten stenen die met ijzer zijn verzwaard. Het ijs wordt natuurlijk zo geprepareerd dat de stenen goed glijden maar ook enig effect kunnen aannemen. De snelheid van het ijs kan worden beïnvloed door de vegers. Door het ijs voor de steen te vegen wordt het ijs gladder en zal de steen dus verder glijden. Op het moment dat de steen het middelpunt van het huis is gepasseerd mag de tegenpartij gaan vegen om de steen buiten de baan te laten glijden.

De spelregels

De spelregels van curling vertonen gelijkenis met Jeu de Boules. De deelnemers stellen zich op achter de werplijn. De stenen worden om de beurt gespeeld en de tegenstanders mogen de stenen met hun stenen proberen weg te ketsen. Elk team heeft bij Winterland 6 stenen ter beschikking die door evenzoveel spelers worden gespeeld. De steen die aan het einde van de ronde (wordt bij curling END genoemd) het dichtste bij het middelpunt ligt verdient een punt. Indien de volgende steen ook van dezelfde partij is wordt nog een punt toegekend. Per END kan een team dus maximaal 6 punten scoren. Tijdens Winterland spelen we minimaal 2 ENDs en afhankelijk van de groepsgrootte meer. De punten per END worden bij elkaar opgeteld en de winnaar is het team met de meeste punten. Elk team benoemt een captain, de Skip, die de tactiek bepaalt.

Tips and Tricks

• Er wordt op ijs gespeeld en dit betekent dat je rekening moet houden met de keuze van je schoeisel. Geen leren zolen maar schoenen of laarzen met profiel.
• Houd tijdens het verblijf op het ijs de handen UIT de zakken. Als je uitglijdt met je handen in je zakken betekent dit meestal een botfractuur.
• De houding tijdens het spelen van de steen is belangrijk. De steen moet over het ijs SCHUIVEN en moet contact houden met het ijs. Er mag dus niet worden geworpen of gegooid. Het beste kan een positie worden ingenomen zoals bij bowling. Men kan dan eventueel met één knie op het ijs de steen de gewenste snelheid en richting meegeven.
• Bij de Curling Competitie speelt elk team 2 wedstrijden. De beste 4 teams spelen de halve finales. De verliezers hiervan de troostfinale en de winnaars de grote finale.
• In onvoorziene situaties waarin dit reglement niet voorziet, beslist de wedstrijdleiding.